Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Κατασκευή σαπουνιού (θεωρία πριν την πραξη)

Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις πως γίνεται το σαπούνι και γιατί όχι να προσπαθήσεις να φτιάξεις το δικό σου, διάβασε τα παρακάτω:

Ποια τα βασικά υλικά που θα χρειαστώ για να φτιάξω σαπούνι;
Θα χρειαστώ:
• λάδι
• νερό
• μια βάση, την καυστική σόδα NaOH (υδροξείδιο του νατρίου ή sodium Hydroxide) ή την ποτάσα ΚOH (υδροξείδιο του καλίου ή potassium hydroxide).
Τα έλαια είναι τα σημαντικότερα υλικά για την παρασκευή του σαπουνιού και γι’ αυτό η καλύτερη γνωριμία με καθένα από αυτά και με τις ιδιότητες του μπορεί να κάνει τη διαφορά στο τελικό προϊόν παραγωγής.


Πως θα φτιάξω το δικό μου σαπούνι;

Για να φτιάξουμε σαπούνι στο σπίτι είτε θα το δημιουργήσουμε από την αρχή ενώνοντας τα απαραίτητα υλικά ώστε να γίνει η διαδικασία της σαπωνοποίησης, είτε λιώνοντας έτοιμο σαπούνι και προσθέτοντας του υλικά της αρεσκείας μας όπως χρωστικές ουσίες, βότανα κτλ. εμπλουτίζοντας και διακοσμώντας το.

Ποιες μέθοδοι παρασκευής σαπουνιού υπάρχουν;
1) Η Θερμή μέθοδος: Αποτελεί την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής σαπουνιού στο σπίτι. Οι γιαγιάδες μας έβραζαν το ελαιόλαδο σε μεγάλο καζάνι και πρόσθεταν σπίρτο όπως το ονόμαζαν ( ΝαΟΗ υδροξείδιο του Νατρίου ή Καυστική σόδα) διαλυμένο σε βρόχινο νερό.
Εμείς δεν θα χρησιμοποιήσουμε καζάνι, αλλά μια κατσαρόλα στην οποία θα ζεστάνουμε το λάδι και θα προσθέσουμε διάλυμα καυστικής σόδας σε απεσταγμένο νερό.

2) Η Ψυχρή μέθοδος: Αναμιγνύουμε τα λάδια μας (στερεά και υγρά) θερμαίνοντάς τα. Παράλληλα διαλύουμε την Καυστική Σόδα σε απεσταγμένο νερό (ή άλλο υγρό). Το μυστικό είναι να ενώσουμε τα δυο αυτά μίγματα όταν θα αποκτήσουν την ίδια θερμοκρασία.
Αν πετύχουμε να μην αναπτυχθεί πολύ υψηλή θερμοκρασία κατά την παρασκευή του σαπουνιού μας μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με πάρα πολλά υλικά!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η ποτασα δεν ειναι επικυνδινη? και που μπορουμε να την βρουμε?

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Την ποτάσα μπορείς να τη βρεις σε καταστήματα που πουλούν χημικά (στο κέντρο της Αθήνας είναι ο Ρουμπουλάκης) αλλά και σε κάποια φαρμακεία. Πρέπει να πάρεις τις απαραίτητες προφυλάξεις όταν τη χρησιμοποιείς ( μάσκα , γάντια) και ο χώρος να αερίζεται καλά. Όταν το σαπούνι γίνει η ποτάσα έχει εξουδετερωθεί και δεν παραμένει σε αυτό.

Ανώνυμος είπε...

θα τα βρειτε όλα και συμβουλες
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 37 ΗΣΑΠ ΜΟΣΧΑΤΟ 210 4819315
http://www.youtube.com/watch?v=mNmTYQr0SvE

Αθηνά είπε...

Οδηγίεσ και υλικά με απλό τρόπο στο βίντεο:

http://www.youtube.com/watch?v=mNmTYQr0SvE